مصاحبه با استاد حجت الاسلام دکتر شیروانی در خصوص تالیفات ایشان
مصاحبه با استاد حجت الاسلام دکتر شیروانی در خصوص تالیفات ایشان ۱- لطفا خودتان را معرفی و سوابق و فعالیتهای علمیتان را بیان کنید. ضمن سلام و تشکر از حضور شما، همکاران گرامیتان وهمچنین کارکنان موسسه آوای توحید. من محمد شیروانی،سطح اول حوزه را در استان مازندران گذراندم . ازهمان سالهای اول تحصیل با مباحث
مصاحبه با استاد حجت الاسلام دکتر شیروانی در خصوص تالیفات ایشان
۱- لطفا خودتان را معرفی و سوابق و فعالیتهای علمیتان را بیان کنید.
ضمن سلام و تشکر از حضور شما، همکاران گرامیتان وهمچنین کارکنان موسسه آوای توحید.
من محمد شیروانی،سطح اول حوزه را در استان مازندران گذراندم . ازهمان سالهای اول تحصیل با مباحث حکمی و تربیتی آشنا شدم و بعد از طی دروس سطح، به قم مهاجرت کردم و با اساتید بزرگواری همچون آیتالله نائیجی، آیتالله ضیائی، استاد علی شیروانی واستاد امامی نجفآبادی آشنا شدم و این باعث شد تا تمکن واستقرار بنده در مباحث حکمی بیش ازمباحث دیگر رقم بخورد. فیالحال هم دررشتهی فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه قم درمقطع دکترا مشغول به تحصیل هستم.
تدریس بنده ابتدا از دوستان وآشنایان با مباحث حکمی آغازشد وازآنجا که نیازبه بهرهمندی بیشترازمحضراستاد امامینجف آبادی داشتم؛ به شهرنجفآباد اصفهان مهاجرت نموده و در حوزهی علمیه آن شهر مشغول به تدریس کتب حکمی، از جمله بدایه الحکمه، نهایه الحکمه،عقاید الامامیه و منطق مظفرشدم، همچنین در دانشگاه مالک اشتر اصفهان ، دانشگاه صنعتی شریف ؛ دانشگاه اشرفی اصفهانی و دانشگاه جامعهالمصطفی اصفهان تدریس داشتم. همچنین سمینارها و نشستهای علمی متعددی در اصفهان برگزارشد که بنده هم در آن سهیم بودم.
۲- چه شد که تصمیم گرفتید در زمینه موضوعات حکمت ادبی تالیفاتی داشته باشید؟
اگر بخواهم موردی راجع به این چهارکتابی که با همکاری موسسه آوای توحید چاپ شد، بگویم؛
روزهای اول طلبگی بزرگان و اساتید به ما سفارش کردند که با قرائت سُوَرمسبحات مأنوس باشیم و برای من این سؤال پیش آمده بود که معنای آیه ((سَبَّحَ لله مَا فِی السَمواتِ و ما فی الاَرض))چیست و این تسبیح چگونه شنیده میشود؟ اصلا آیا شنیدنی است؟ لذا شروع به تحقیق و پژوهش در این موضوع کردم که اتفاقاً همین مسئله موضوع پایان نامه سطح سه حوزوی بنده شد و به این ترتیب کتاب تسبیح نظام هستی بدست آمده.
کتاب تذکره السلوک شرحی است برمناجات خمسهعشر. وقتی به توصیه اساتید اخلاق با این مناجات انس گرفتم، دیدم که چقدرفرازهای کلام امام زینالعابدین (علیهالسلام) انسان را ازعالم خاک جدا کرده و به انسان احساس قرابت شوق و وصل نسبت به خداوند می دهد. همین علاقه و الفت هم سبب شد که با واکاوی و تحلیل دقیق کتاب مذکور را تالیف نمایم.
حماسه عرفانی شاهنامه ماحصل فراغتی است که در ایام کرونا حاصل شد، بنده با آثار شعرای متعدد آشنا بودم ولی دغدغه همیشگی ام این بوده که درزمینه اشعارحکیم فردوسی کارکنم. دراین فراغتی که درایام به وجود آمد، ویک دوره شاهنامه را دوره کردم. درشاهنامه به ابیات برجستهای برخوردم، و بعد از مطالعاتی در این باب، براین شدم تا با استخراج این ابیات و ارائه کمی توضیحات، به یک اثر آموزنده و تربیتی برسم.
و در خصوص خداشناسی انفسی همان طور که بحث شناخت نفس یکی از مباحث جدی است وهر فرد باید با ابعاد و زوایای عمیق گوهر ذاتی خویش آشنا شود، و نه تنها در اسلام و آیات و روایت و نه تنها در این زمانه که حتی دردوهزار سال پیش نیز تجلی رب متعال در نفس انسان مورد توجه قرار گرفته است. لذا بنده احساس کردم اگر بتوانیم نگاه افراد جامعه را از یک نگاه اصاله الجسدی و ماتریالیستی به یک نگاه متافیزیکی برگردانیم شاید با درک معنای وجودی خود، زندگیها معنا بگیرد و زیست شیرین تری را تجربه کنند.
۳- آیا در مسیر تآلیف این آثار گروه سنی یا مخاطب خاصی را مدنظر داشتید؟
امروزه تقسیم بندی براساس سن همیشه نمیتواند درست باشد و رشد عقلی و درک افراد نسبی است. اما فکر میکنم مخاطبینِ کتاب تسبیح نظام هستی و کتاب خداشناسی انفسی را بیشتر طلاب و دانشجویان تحصیل کرده تشکیل میدهند،
اما کتاب تذکره السلوک چون با زبانی ساده بیان شده برای نوجوانان و دانش آموزان مقطع دبیرستان مناسب است.
و در مورد کتاب حماسه عرفانی شاهنامه هم چون زبان شعر، زبان شیرینی است هر مخاطبی را به خود اختصاص میدهد و قابل بهرهبرداری همه افراد جامعه است.
۳- در راستای تاثیر گذاری بر جامعه، مبنای شما بر تغییر جهانبینی افراد است یا هدف عوض شدن سبک زندگی است؟
بنده بیشتر سعی کردم که با لسان در لفافه ، آرام و بعد ازیک سیر مطالعه با تغییری که در جهانبینی مخاطب صورت میگیرد و پیوستگی که در کائنات حس میکند و خودش را صاحب جایگاه میبیند؛ قطعاً سبک زندگی ایشان معنادار و متعالی میشود.نه اینکه هیاهویی راه بیاندازیم و فرد در اضطراب این تغییر فرو برود؛ اگرهدف تالیف تنها تغییرروش زیستن میبود، مطالب در حد یک نصیحت میماند و هیچ گاه عملی نمیشد.
۴- هدف کلی جنابعالی از این تالیفات چه بوده؟ آنچه که شاه بیت این تالیفات است. دور کردن این تفکر و شناخت ناقص از خداوند است ، تفکراتی که خداوند را خشن معرفیمیکند، یا تصویرناعدالتگانهای که در ترسیم اشتباه مسئله شفاعت به وجود میآید. همانطور که قیصر امین پورگفت که 🙁 آن خدای پیش از این را باد برد.) سعی کردم با مطرح کردن حقایق درونی، افراد به شناخت مطلوبی از دین و خالق برسند و البته نقطه اشتراک این حقائق عشق به خداوند متعال است.
۵- از چه منابعی در تالیف این کتب استفاده شده؟
مطالبی که در این دست مکتوبات استفاده میشود نوعاً برگرفته از ادله نقلی است اما برای مواجهه با افرادی که باور درستی به دین ندارند یا فیالمثال دین اسلام یا مذهب تشیع را نپذیرفته اند، باید از افقی سخن گفت که این افق بتواند تمامی افراد را تحت شعاع خودش قرار دهد. لذا اکثراً سعی کردیم ادعاهایی که نیاز به اثبات و استدلالی دارند با ارجاع به منابع حکمی که به منابع نقلی بسنده نکردهاند ارجاع داده بشود. ازجمله آثار ابوعلی سینا ، سهروردی، آثارحکیم صدرای شیرازی و در مباحث عرفان نظری با مراجعه ابن عربی و حیدر آملی و در تفسیر به تفسیرالمیزان علامه طباطبایی ارجاع دادیم. این افراد برای اثبات مدعی صرفا به ادله نقلی و داستان و شعر اکتفا نمیکنند.
درپایان اگر نکته و سفارشی در خصوص مطالعه کتب هست بفرمایید.
ضمن تشکر از موسسه آوای توحید بابت قبول زحمت نشر این تالیفات علیالخصوص حجت الاسلام و المسلمین آقای حیدری مدیریت بزرگوار موسسه که در این مدت زحمت زیادی کشیدند. قطعا این تالیفات نقایصی دارند و مخاطبین و سروران گرامی با لطف و بدون هیچ معونهای میتوانند به خود بنده این نقایص را اطلاع بدهند و بنده سعی میکنم حتما در نوبت های بعدی این نقایص را برطرف کنم.
و حرف آخر اینکه انگیزه کلی ما همانطور که در روایت هست که :(اگر یک نفر را زنده کنید همه را زنده کردهاید،) شاید فردی در ورطه هلاکت معنوی یا پوچیگرایی دنیایی قرار گرفته باشد، شاید با برجسته کردن یک بیت از شاهنامه یا یک فراز از مناجات آقا امام سجاد (علیه السلام) بتوان یک معنای سپید و شیرین از زندگی به ایشان چشاند.
برچسب ها :استاد شیروانی ، حکمت ، خبرگزاری حکمت و معرفت ، عرفان ، عرفان اسلامی ، مصاحبه با استاد حجت الاسلام دکتر شیروانی ، معرفت
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۰